De dag van de Arbeid is rijp voor de geschiedenisboeken. Het is een symbool dat uit de tijd is. Of toch niet? Als ik naar de beelden uit Bangledesh kijk, zie ik dat speciale aandacht voor arbeid op een dag als vandaag nog zeer zinvol is.
Het is vandaag 1 mei. Het is de Dag van de Arbeid. Deze dag is het symbool van de arbeidersstrijd voor de 8-urige werkdag. Deze strijd vond aan het eind van de 19de eeuw plaats. Nu de 8-urige werkdag in grote delen van de wereld een feit is, lijkt de viering van de Dag van de Arbeid rijp voor het museum. Waarom is dat toch geen goede suggestie?
De Dag van de Arbeid ontwikkelt als symbool mee met de kwesties uit deze tijd. Op de Dag van de Arbeid kunnen we speciale aandacht vragen voor kwesties rondom arbeid. In Nederland kennen we het grote probleem van toenemende werkeloosheid. Werkelozen zouden graag aanspraak willen doen op een 8-urige werkdag, maar het vinden van werk is in onze huidige crisistijd geen eenvoudige opgave. Op een dag van vandaag kunnen we stilstaan bij de veranderende betekenis van werk door de eeuwen heen: van een noodzakelijk kwaad naar dé mogelijkheid voor persoonlijke groei. Waar we ook aandacht voor kunnen vragen op de Dag van de Arbeid is hoe we uitbuiting door arbeid kunnen voorkomen. Het dramatische ongeluk in Bangladesh, waar een fabriek instortte op ruim 300 mensen is hiervan een actueel voorbeeld. Weet jij of je kleren draagt die in die fabriek is gemaakt? Veelal weten we het antwoord op deze vraag niet. We kopen onze kleding in een kledingzaak en vragen ons niet af waar die kleren zijn gemaakt. Zou jij nog kleren kopen als je weet dat ze in zo’n fabriek zijn gemaakt?
We kunnen als consument de arbeidsomstandigheden in fabrieken in Bangledesh niet direct veranderen. Toch kunnen we invloed uitoefenen, door bepaalde producten niet meer te kopen. Van belang is dat wij weten waar onze kleren, speelgoed, TV’s, etc vandaag komen. De documentaire ‘Prison Slaves’ van Al Jazeera maakt duidelijk hoe lastig dat is.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen vraagt van bedrijven om in hun keten te onderzoeken of en hoe zij de arbeidsomstandigheden in verre landen kunnen verbeteren; of zij schendingen van mensenrechten kunnen voorkomen. MVO4Holland ondersteunt bedrijven in het afwegen van belangen tussen betrokkenen, zoals klanten, aandeelhouders, arbeiders in verre landen, het milieu.
Documentaire Prison Slaves door Al Jazeera
Bron foto http://www.nrc.nl
Recente reacties