MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Duurzame programma’s en investeringsregelingen

MIT-regeling-creatieve-industrie-436x280Organisaties en bedrijven kunnen in aanmerking komen voor investeringsvergoedingen en subsidies op het terrein van duurzame voorzieningen en innovatieve projecten via het Agentschap NL.
Daarbij kan het gaan om voorzieningen waar het effect direct zichtbaar is zoals het woon-werkverkeer van medewerkers. Het kan ook gaan om deelname aan grote internationale duurzame meerjarige projecten, waarvan het effect op de langere termijn zichtbaar wordt zoals de ontwikkeling van duurzame technieken. Sommige regelingen gelden voor het gehele kalenderjaar 2013; anderen zijn beperkt geopend voor deelname. Meer informatie is terug te vinden op de website van het Agentschap onder het kopje programma’s en regelingen: http://agentschapnl.nl/programmas_regelingen. Aanmelden voor hun nieuwsbrief kan via hun site: registratie en aanmelding.

Het agentschap NL

Het Agentschap NL is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het agentschap bestaat uit vijf thematische divisies die zich bezig houden met de uitvoering van overheidsbeleid rond de thema’s Duurzaamheid, Innovatie en Internationaal. Om een idee te krijgen van de diversiteit aan programma’s en regelingen die op de website van het Agentschap terug te vinden zijn, zoomen wij voor je in op twee regelingen:

De Energie Investeringsaftrek (EIA)
Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. 41,5% van de investeringskosten kunnen afgetrokken worden van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betalen ondernemingen en bedrijven minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Gemiddeld levert de EIA 10% belastingvoordeel op. Naast dit belastingvoordeel leveren energiezuinige investeringen ook een lagere energierekening op.

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om binnen jouw bedrijf energie te besparen met fiscaal voordeel van de EIA? Op de website van het Agentschap is een Energielijst 2013 beschikbaar; een lijst met zo’n 160 energiezuinige investeringen waarvoor je  gebruik kunt maken van de EIA. Fiscale aftrek is mogelijk voor duidelijk omschreven investeringen, maar ook voor maatwerk investeringen die een forse energiebesparing opleveren. Het aanvragen van een EIA moet binnen drie maanden gebeuren na  het geven van de opdracht (schriftelijk dan wel mondeling). De EIA is een regeling van het Ministerie van Economische Zaken en Financiën. Het budget voor 2013 is 151 miljoen euro.

Slim werken en slim reizen, gewoon doen!
Zijn er bij een bedrijf tussen de 25 en 250 medewerkers in dienst? Dan kan onderzocht worden hoe de medewerkers slimmer kunnen reizen en werken. Bij Milieu en Leefomgeving kan een mobiliteitsvoucher aangevraagd worden. Deze voucher gebruik je om een mobiliteitsscan op te laten maken door een mobiliteitsadviseur. Een aanvraag voor een voucher moet uiterlijk 15 oktober 2013 ontvangen zijn. Met deze voucher kan een vergoeding verkregen worden voor de kosten van invoer van maatregelen èn de bijdrage aan mobiliteitsverbetering. Met slim reizen en slim werken is meer te behalen dan alleen winst zoals

  • reiskosten verminderen
  • Productiviteit verhogen
  • parkeerproblematiek rond uw bedrijf verkleinen
  • implementatie van het Nieuwe Werken
  • werk-privé balans van uw medewerkers verbeteren

MVO4Holland onderschrijft het belang van deze subsidies, programma’s en regelingen

De regelingen en subsidies zijn financieel interessant voor bedrijven. Zij verminderen de directe kosten van een onderneming en leveren een fiscaal voordeel op. Het kan voor bedrijven net het verschil maken om wel te investeren in een maatregel die bijdraagt aan een beter milieu of een betere samenleving.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • het terugdringen van CO2 uitstoot;
  • afname filedruk;
  • het invoeren van het Nieuwe Werken
  • het voeren van een gezond personeelsbeleid.

De effecten van deze maatregelen maken deel uit van het MVO-beleid van de onderneming en verbeteren de MVO-prestaties.

Programma’s

Bedrijven en ondernemingen werken op basis van innovatieprogramma’s nauw samen. De overheid initieert deze programma’s en creëert daarmee een platform voor bedrijven om elkaar te treffen en gebruik te maken van elkaars expertise en innovatieve kracht. Juist doordat deze bedrijven zich aan elkaar verbinden en gezamenlijk hun kennis en kunde delen ontstaat MVO winst voor de bedrijven zelf en voor onze samenleving.  Met andere woorden zij “investeren in doorgeven”. Daar geldt net als voor MVO4Holland: 1 + 1 = 3

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 mei 2013 door in Prosperity en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: