MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Ruud Steur : een duurzame ondernemer in de knop

Florapro

“Mijn toekomstdroom: dat de lokale bloemist lokaal bloemen en planten levert”

Ruud is samen met Jan Pieter Hartog eigenaar van Florapro®; een duurzame zakelijk bloemist met een zaak in Alkmaar en Oosthuizen en een website waar direct bloemen en planten besteld kunnen worden. Onze paden kruisten elkaar toevallig omdat ik een bloemetje wilde laten bezorgen vanwege een feestelijke opening en ik op het bestaan van een duurzame bloemist werd geattendeerd.

Ruud vertelt mij dat klanten wel eens het beeld hebben bij een bloemist van een man met geitenwollensokken & klompen. Als ik hem persoonlijk tref staat er voor mij een enthousiaste sportief geklede ondernemer met een ipad in zijn handen. Ruud wist van jongs af aan al dat hij in de bloemen wilde. Als jonge jongen verkocht hij bosjes tulpen aan de deur. Als ondernemer onderkende hij al snel dat het een concurrerende branche is. Hij ging op zoek naar iets wat hem zou onderscheiden van andere zakelijke bloemisten.

Barometer Duurzame Bloemist

Vol trots vertelt hij dat hij sinds 2009 gecertificeerd duurzaam bloemist is en sinds april 2012 met de status “zilver” is gecertificeerd volgens de criteria van de Barometer Duurzame Bloemist en het MVO Duurzaam

symbool heeft een prominente plaats op de homepage van zijn website. (note redactie: in 2015 hebben zij de status “goud” op de Barometer Duurzame Bloemist bereikt en zijn zij de enige duurzaam gecertificeerde bloemist net status goud in de kop van Noord Holland). Florapro® voldoet aan een aantal criteria zoals een percentage duurzame inkoop van (o.a EKO) bloemen, snijgroen en planten; inkoop van groene stroom en gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal. Loop je door zijn zaak dan zie je dat hij meer doet dan strikt genomen noodzakelijk is om aan dit keurmerk te voldoen.  Het vereiste percentage duurzame inkoop haalt hij ruim; twee bedrijfsauto’s rijden elektrisch en hij biedt zijn klanten een online bestelsysteem. Daarnaast is hij met zakelijke afnemers in gesprek om het facturatieproces te vereenvoudigen, wat voor hen een belangrijke verbetering betekent in de administratieve afhandeling en papieren rompslomp. Ruud is niet alleen een ondernemer op zoek naar hèt onderscheidend vermogen, maar ook een ondernemer met een missie.  Zo’n tien jaar geleden was hij één van de bloemisten die zich aansloot bij het project  “milieukeur op maat voor bloemen- en plantenketens” en was hij destijds al  betrokken bij initiatieven binnen de branche om milieuverbeteringen te bewerkstelligen. De kroon op zijn duurzame werk is het Certificaat Duurzaam Bloemist, status zilver.

Heeft het effect als een bedrijf of particulier bij een duurzame bloemist bestelt?

“Ik moet voldoen aan een percentage duurzame inkoop bij de groothandel of bloemenveiling”. In het kader van het certificaat moet ik dat percentage aantoonbaar maken door middel van mijn inkoop registraties. Ik zie nu nog dat niet iedere groothandel of bloemenveiling de levering van producten op de factuur opgesplitst heeft in duurzame (de zgn. MPS-A & EKO) en niet-duurzame producten. Het staat er soms helemaal niet op, terwijl er wel MPS-A of EKO-producten geleverd zijn. Dat betekent dat ik in de praktijk nog wel eens een hoger percentage duurzame inkoop kan hebben gerealiseerd dan ik nu aantoonbaar kan maken. Dus als veel bedrijven en particulieren bij een duurzame bloemist bestellen, dan wordt de druk op de groothandels en veilingen groter om duurzaam gekweekte en seizoensgebonden bloemen, snijgroen of planten te leveren en hier ook goede registraties van bij te houden.

Het betekent in de praktijk aandacht voor het milieu in de vorm van milieuvriendelijke kweekmethodes en lokale, en dus seizoensgebonden teelt en inkoop. Seizoensgebonden inkoop betekent dat de bloemist zijn boeketten samenstelt met bloemen die op dat moment door de lokale teler worden geleverd. Als consument kies je dan wel voor het soort boeket en kleurstelling, maar bepaalt de bloemist welke seizoensgebonden bloemen hij in het boeket verwerkt.

Wat zijn de obstakels die jij als duurzame ondernemer ondervindt?  

Soms komen “klantgerichtheid” en “duurzaamheid” met elkaar in botsing. Zo vertelt Ruud dat hij het liefst een duurzame bloemist in Den Helder inschakelt om in die omgeving een boeket te laten bezorgen als één van zijn klanten daar om vraagt. Maar diezelfde klant staat er bijvoorbeeld op dat Jan Pieter het boeket maakt en niemand anders. De consequentie daarvan is dat toch een autorit van Oosthuizen naar Den Helder en vice versa.

Voor bedrijven lijkt niets simpeler dan eenvoudigweg te kiezen voor het bestellen van bloemen en planten bij een zakelijke bloemist die gecertificeerd is en daarmee duurzame inkoop aantoonbaar te maken. Ook dat loopt in de praktijk anders. Alhoewel de overheid zelf duurzame inkoopdoelstellingen heeft gesteld (momenteel 50% duurzame inkoop en in 2015 zelfs 100%), blijkt men in de praktijk heel tevreden te zijn met de huidige zakelijke bloemist en verandert men niet makkelijk alleen omdat het een duurzame bloemist betreft.  Datzelfde geldt voor toonaangevende bedrijven die met hun duurzame inkoop het goede voorbeeld aan hun relaties kunnen geven.

Duurzaam doorgaan

Toch blijft Ruud dag en nacht in touw om zijn droom te verwezenlijken. Hij laat met zijn bedrijf zien dat het leveren van een duurzaam en seizoensgebonden product niets af doet aan de kwaliteit. Hij gaat organisaties en bedrijven langs om hen ervan te overtuigen te kiezen voor een duurzame bloemist. En hij lobbyt bij en ondersteunt andere bloemisten om ook over te gaan tot duurzame inkoop. Het zal misschien niet tijdens zijn werkzame leven gebeuren, maar hij blijft zijn droom dromen “het lokaal leveren van bloemen en planten door de lokale bloemist”. 

Jolien van der Werff, adviseur MVO4Holland, was in gesprek met Ruud Steur, mede eigenaar Florapro®.

Florapro, winnaar van de Let’s DO Award 2014. Voor meer informatie: klik hier.

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

4 reacties op “Ruud Steur : een duurzame ondernemer in de knop

  1. Jolien van der Werff
    8 juli 2013

    Met een mooie stijging van 34,9% naar 40,24% duurzame inkoop mag Ruud Steur samen met zijn collega’s van http://www.florapro.nl weer trots zijn op het certificaat Barometer Duurzame Bloemist, niveau zilver.(08-07-2013).

  2. Jolien van der Werff
    24 juli 2013

    Het interview met Ruud Steur is ook geplaatst op de website van Wattis; de gratis duurzame krant van Nederland. http://www.wattis.nl/nl/duurzaam-vervoer/een-duurzame-bloemist-in-noord-holland/

  3. Jolien van der Werff
    23 januari 2014

    Het kan! “De Tulp” heeft het Barometer Duurzame Bloemist certificaat GOUD behaald. bit.ly/1dy3kW4. Hoop dat er snel meer zakelijke bloemisten zullen volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: