MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Vrijwilig quotum; de normaalste zaak?

logo-normaalste-zaak1Het quotum van 5% arbeidsgehandicapte is voorlopig van de baan. De Normaalste Zaak vindt dat de gewoonste zaak. Zij waren het niet eens met het verplichte quotum. Wie zijn De Normaalste Zaak en waarom waren zij geen voorstander van het verplichte quotum?

De Normaalste Zaak is een initiatief van MVO Nederland, Start Foundation en werkgeversvereniging AWVN. Er zijn rond de honderd bedrijven aangesloten.  Het is een werkgeversnetwerk van MKB-ondernemers en grote werkgevers die het ‘de normaalste zaak’ vinden dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Maar dan zonder verplichting. Er is nu voor gekozen met vrijwillige afspraken van werkgevers 100.000 banen te gaan realiseren voor deze doelgroep, en nog eens 25.000 banen bij de overheid. De Normaalste zaak geeft vier argumenten waarom een verplichting niet nodig is:

  1. Bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven, hebben een voorsprong.
  2. Mensen die moeilijk aan een baan kunnen komen, zijn een welkome aanvulling voor bedrijven, die in een krapper wordenden arbeidsmarkt aan personeel moeten zien te komen.
  3. Er staat een nieuwe generatie werknemers en consumenten op, die steeds vaker vragen om inclusief  en betrokken ondernemerschap.
  4. De overheid stelt inclusief ondernemerschap (Social Return) steeds vaker als voorwaarde voor het verstrekken van opdrachten.

Ondanks dat het eerste argument en het tweede argument niet de huidige, actuele arbeidsmarkt weergeven, is het nog maar de vraag hoe het verplichte quotom in de dagelijkse praktijk zou hebben gewerkt. Het is een principiële vraag of en in welke mate werkgevers in hun vrijheid beperkt mogen worden in hun aannamebeleid. Het is voorlopig de politieke realiteit om werkgevers deze vrijheid te laten behouden.

Meer lezen over de Normaalste Zaak? Lees dan hun website www.denormaalstezaak.nl

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 2 juli 2013 door in People-Sociale innovatie.
%d bloggers liken dit: