MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

MVO Spel

MVO spel

Monopoly, trivial persuit, yatzee, hartenjagen; wie kent ze niet. Het zijn allemaal spelletjes uit onze jeugd. Het spelen van spelletjes is niet alleen leuk, het draagt ook bij aan het spelenderwijs leren. Een spel bevordert creativiteit en geestelijke ondernemerslust. Niet verbazingwekkend dat het spelen van spellen in het bedrijfsleven populair is. Hoe kan je een spel, zoals het MVO-spel zinvol inzetten bij een veranderingsproces?

Spelend leren
Het spelen van een spel is leuk en leerzaam. Het kan bijdragen aan het bereiken van veranderdoelstellingen. De bijdrage van een spel ligt op meerdere vlakken:

  1. Bewustwording en motivatie: omdat deelnemers bepaalde effecten van handelingsalternatieven ervaren,  kan er enige bekendheid opgedaan worden met de toekomstige situatie. Deelnemers raken met elkaar in gesprek en leren meer over de komende verandering.
  2. Vaardigheidstraining: door het oefenen met een nieuw thema, ontwikkelen de deelnemers vaardigheden om beter met de verandering om te kunnen gaan.
  3. Kennis en inzicht: in het spel leren de deelnemers om te gaan met mogelijke effecten van hun besluiten, voordat deze daadwerkelijk zijn genomen.
  4. Communicatie en samenwerking: in het spelen raken deelnemers met elkaar in gesprek op een manier die ze normaal gesproken niet doen. Men leert elkaar beter kennen, wat samenwerking ten goede kan komen.
  5. Integratie van leerervaringen: ter afsluiting van een leertraject kan een spel bijdragen aan het laten beklijven van de nieuwe stof.

Cooperatief of Competitief?
Binnen het brede aanbod van spelen valt mij op dat ze bijna allemaal een competitief element in zich hebben. Klaarblijkelijk denken de spelmakers dat het leuk is om te winnen. Ik zet daar grote vraagtekens bij. Ik zie een spel vooral als een hulpmiddel voor betere communicatie. Een spel is een vorm van een dialoog tussen de deelnemers die samen op zoek zijn naar een groter begrip van een bepaald thema. Het competitieve element leidt dan alleen maar af.  In coöperatieve spellen staat samenwerking centraal. In deze samenwerkingsspellen spelen de spelers niet tégen elkaar maar mét elkaar. Met deze spellen leren ze overleggen, naar elkaar luisteren, samen beslissingen nemen en creatief denken. Allemaal vaardigheden die tijdens een veranderingsproces onontbeerlijk zijn.

Het MVO-spel
Het MVO spel ondersteunt het verkennen van het complexe thema van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat verstaan mensen eronder? Wat betekent dit voor het product dat een bedrijf levert? Hoe gaan ze daarover in gesprek met belanghebbenden in de keten? Allemaal belangwekkende vragen die in het spel aan bod kunnen komen. Ik geef daarvan drie voorbeelden:

Voorbeeld 1: Bewustwording
Elke organisatie die begint met MVO, heeft te maken met medewerkers die geen idee hebben wat het inhoudt. Het MVO-spel maakt op eenvoudige wijze complexe thema’s als mensenrechten, goed bestuur en maatschappelijke betrokkenheid herkenbaar en bespreekbaar. De medewerkers weten beter van elkaar wat ze belangrijk vinden én wat voor de organisatie van belang is.

StakeholdermatrixVoorbeeld 2: Stakeholder management
Om de belangen van belanghebbenden te kunnen respecteren moet je weten wie ze zijn en wat hun belangen zijn. Het MVO-spel draagt bij aan het beter begrijpen van de relaties met stakeholders. Het uitgangspunt is hierbij dat de verschillende medewerkers van verschillende stakeholdergroepen de relatie begrijpen, maar dat de onderlinge samenhang tussen deze belangen niet inzichtelijk is. Door medewerkers samen te laten spelen, kunnen zij hun kennis over stakeholders gemeenschappelijk maken.

Voorbeeld 3: Prioriteiten bepaling
PrioriteitenmatrixEen organisatie, die met MVO aan de slag gaat, moet bepalen waaraan hij prioriteiten toekent. Het MVO-spel is geschikt om in samenspraak met de medewerkers deze prioriteiten te identificeren. Tevens is het mogelijk om de prioritering met stakeholders af te stemmen. Organisaties dienen immers te begrijpen hoe hun activiteiten, processen, producten en dienstverlening de samenleving beïnvloeden. Het speelveld van prioriteiten krijgt vorm langs de begrippen impact en invloed. Tijdens het spel krijgen de medewerkers (en stakeholders) beter zicht op deze begrippen en hoe deze vertaald worden naar prioriteiten.

 ‘Je leert iemand beter kennen in een uur spelen dan in een jaar praten’ Plato

Wilt u meer weten over het MVO-spel of wilt u een maatwerkofferte? Vul dan onderstaand formulier in.

Meer lezen: Caluwé ea; Gaming, Organisatieverandering met spelsimulaties
Wij bieden dit spel aan in samenwerking met Triple Square. Meer informatie over het MVO spel op www.mvospel.nl

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 16 november 2013 door in Methodieken/Instrumenten en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: