MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Minca van Mossel: duurzaam ondernemen doe je in de buurt

Minca kookkunst op maat

Minca kookkunst op maat

Minca van Mossel van “Minca’s Kookkunst op Maat” doet haar werk met veel bezieling en met veel aandacht voor duurzame aspecten. Minca probeert dagelijks het verschil te maken door duurzame inkoop en door de regie te nemen bij haar opdrachtgevers voor de keuze van duurzame producten. Zij laat zien dat je als “kleine consument” met kleine veranderingen hèt verschil kan maken en dat die kleine veranderingen van enorme invloed kunnen zijn.Voor iemand die uit de IT-branche komt, is de switch naar catering een verrassende.

Minca is in oktober 2010 begonnen met “Minca’s Kookkunst op Maat”. Haar carrière heeft een paar verrassende wendingen genomen die in het heden weer samenkomen. Ooit heeft zij na de middelbare school de HBO levensmiddelentechnologie en WO moleculaire biologie gevolgd om vervolgens terecht te komen in de IT-wereld en daar als programmeur en projectmanager werkzaam te zijn geweest. In 2005 vertrok zij naar Azië en heeft door Thailand, India en Sri Lanka gezworven en op verschillende plaatsen computerles gegeven aan tieners. Zij deed dat in India voor de stichting SISP.

SISP tracht de levenskwaliteit van deze mensen te verbeteren door het aanbieden van o.a.: gratis scholing, training in sociale weerbaarheid, het opzetten van spaarsystemen (micro credit unions), de begeleiding en financiële hulp voor medische behandeling, voeding en/of schoolkosten (www.sisp.be).

In die landen heeft zij de armoede en vervuiling gezien. Toen zij terugkwam ging het roer om en besloot ze om haar droom “mensen blij te maken met puur en lekker eten” te verwezenlijken.

In haar bedrijfsvoering heeft zij hele duidelijke duurzame keuzes gemaakt. Zo doet zij zaken met lokale ambachtelijke bakkers voor het allerbeste brood; probeert verse groenten en fruit rechtstreeks van de boer te krijgen; probeert zo veel mogelijk met seizoensgebonden producten te werken en heeft biologische producten hoog in het vaandel staan.

In haar contacten met haar opdrachtgevers zal ze het gebruik van biologische en duurzame producten altijd promoten. Het lukt niet altijd om daar ook concrete afspraken over te maken, omdat de kosten van deze producten hoger liggen en de prijs toch vaak bepalend is voor opdrachtgevers. Soms besluit ze om toch biologische producten te gebruiken en de een deel van de meerkosten voor eigen rekening te nemen.

Ze let op de verpakkingen van producten die ze koopt en scheidt haar afval zo optimaal mogelijk. Zo kun je binnen de catering duurzame serveermaterialen gebruiken zoals eetbare lepels, biologisch afbreekbare bordjes en groentebakjes die na gebruik in de GFT-bak mogen. Minca is blij dat er steeds meer keuzemogelijkheden zijn voor biologische en duurzame producten, maar vindt het jammer dat er dan weinig aandacht is voor andere duurzame aspecten voor het produceren en leveren van voedingsmiddelen, zoals de hoeveelheid “onnodige” verpakking of de verpakking zelf.

Waarom zou er meer aandacht moeten komen voor verpakkingsmaterialen?

“Het gebruik van producten levert bij mij dagelijks veel afval op” vertelt Minca. “In Nederland kunnen wij afval gescheiden aanleveren of kan afval zelfs hergebruikt worden, maar in landen in Azië ligt het afval op straat.” Iedereen kan als individuele consument hèt verschil maken. Door duidelijke keuzes te maken voor producten waarvoor geen onnodige verpakkingsmaterialen zijn gebruikt of waar gekozen is voor afbreekbare verpakkingsmaterialen, oefen je druk uit op de producenten om anders verpakte producten te leveren. En diezelfde producent levert vaak wereldwijd en levert dus dezelfde producten in het buitenland, en dat betekent minder afval in landen waar de afvalverwerkende industrie nog niet zo ver ontwikkeld is als hier in Nederland.

Minca biedt ook een workshop moleculair koken aan. De term moleculaire gastronomie is bedacht door Nicholas Kurti en Hervé This. De definitie is volgens This en Kurti: “het wetenschappelijke onderzoek naar culinaire, en in het algemeen, gastronomische transformaties en fenomenen, beschreven door koks of in kookboeken”. Een ingewikkelde omschrijving, maar het levert een innovatieve wijze van bereiding op die allerlei verrassingen op je bord opleveren. Alleen al het raden van het gerecht op je bord levert een hoop plezier op tijdens de workshop of een diner.

Waarom is kennis van moleculaire biologie nog meer van belang?

Minca geeft een treffend voorbeeld van de toepassing van moleculaire biologie op het terugdringen van voedselschaarste. Als je de kenmerken van een cactus zou kunnen inzetten voor de graanproductie in droge landen zoals Ethiopië, dan zouden de producten veel beter bestand zijn tegen droogte en levert het een betere graanoogst op voor de lokale bevolking.

Voor meer informatie: http://www.mincakookkunstopmaat.nl.

Jolien van der Werff, adviseur MVO4Holland, was in gesprek met Minca van Mossel, eigenaar Minca kookkunst op maat.

 

Note: voor rijke landen als Nederland is minder vliegen, minder vlees en zuivel gebruiken, minder vervoer, -verpakkingen, -verlichting en het terugbrengen van productie processen die energie en grondstoffen vergen voor productie en gebruik en het terugbrengen van vervoer van deze producten van belang voor het verkleinen van onze voetafdruk. Het terugdringen van verpakkingsmaterialen en voorrang geven aan producten uit je eigen omgeving kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Nieuwsgierig naar jouw voetafdruk klik op deze link.

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: