MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

East meets West

Wooddrauw

John Vu: “Ik zag waar ik vandaan kwam en wil iets terug doen”. John Vu, eigenaar ExxA V,  heeft MVO vormgegeven door zijn kennis en expertise in te zetten voor kleine woongemeenschappen in Vietnam.

John Vu, geboren in Vietnam, heeft in verschillende plekken op de aardbol gewoond en is sinds 1987 in Nederland en is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Hij reist medio 2013 naar Vietnam. Naast vele zakelijke contacten gaat hij ook op bezoek bij artists signatories, kleine woongemeenschappen in het midden van Vietnam en leert daar de lokale artiesten kennen. Hij zag daar kleine kinderen bloot rondlopen en vroeg aan een van de bewoners waarom die kinderen bloot rondlopen. Hij kreeg als antwoord dat er geen geld was voor kleding. En dat trof hem……………………  Hij zag letterlijk waar hij vandaan kwam en welke kansen hij hier in het Westen heeft gekregen en wilde heel graag iets terug doen voor de kansarme medemensen.

Juist met alle ondernemingsvaardigheden die hij zich in het Westen heeft eigen gemaakt, kan hij zijn ervaringen nu inzetten voor deze lokale woongemeenschappen. De artiesten daar maken prachtige handgetekende of gebrande portretten op echte boomschijven die verantwoord zijn gekapt. John heeft met de artiesten afspraken gemaakt en ze op weg geholpen met de zakelijke aspecten van dienstverlening met het westen. Hij heeft een website gebouwd www.wooddraw.nl of www.woordraw.com waar digitaal de portretten besteld kunnen worden en waar foto’s geüpload kunnen worden. De portretten worden daarna gemaakt en de besteller ontvangt een digitaal voorbeeld. Pas als de besteller de tekening goedkeurt, wordt de tekening geïmpregneerd en verscheept naar de besteller.

Wooddraw®  werkt volgens het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) met de 3Ps (people, profit, planet) principe als sleutelbegrippen. Hun uitdaging is het maximaliseren van het evenwicht tussen deze drie dimensies. En het levert ook een mooi evenwicht tussen Oost en West. Het geld dat zij verdienen komt volledig ten goede aan de gemeenschap. John hoopt ook dat bedrijven grotere bestellingen tegelijkertijd kan doen waardoor de kosten lager kunnen zijn (m.n. de transportkosten), dan kan het de besteller een korting opleveren.

Als er per week een bestelling voor een portret binnen komt, dan heeft een gezin daar voor een week te eten. Komt er meer, dan kun je je bijna niet voorstellen wat dat voor deze gemeenschappen betekent.

De droom die John heeft voor deze lokale gemeenschappen heeft is dat er op termijn, als zij voldoende geld verdienen, een community house gebouwd kan worden, wat gebruikt kan worden voor educatie van kinderen en volwassen; waar computers staan waarmee zij hun digitale vaardigheden kunnen vergroten “kennis is tweeledig; of je hebt detailkennis over een specifiek onderwerp of je weet waar informatie over dit onderwerp te vinden kunt”.  De jonge (Einstein-) generatie van Nederland groeit op met het concept dat alles te vinden is op het internet; en hij gunt de jeugd in Vietnam ook dat zij straks ook mee kunnen doen in dit digitale tijdperk.

Daarnaast bemiddelt hij in samenwerking met een uitzend- en detacheringsorganisatie in Vietnam maritiem personeel, van kapitein tot schoonmaker, voor internationale scheepvaartondernemingen. Voor grote projecten selecteert hij deze mensen persoonlijk in Vietnam. In Nederland is hij hun steun en toeverlaat. Hij beantwoord alle vragen die zij hebben; regelt de werkvergunning; werk en huisvesting en begeleiding tijdens de periode dat zij hier in het Westen in de maritieme sector werkzaam zijn. “Investeren in doorgeven” komt in verschillende vormen en kleuren en overstijgt landsgrenzen.

Jolien van der Werff, adviseur MVO4Holland, was in gesprek met John Vu, initiator Wooddraw.

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: