MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

FIRA Platform

logo FIRA

Er zijn op de markt verschillende instrumenten beschikbaar om MVO-informatie inzichtelijk te maken. Eén van onze adviseurs onderzocht de mogelijkheden van het FIRA platform en vertelt er iets meer over.

Waarom vertelt MVO4Holland over FIRA?

We merken dagelijks in onze advies praktijk dat organisaties worstelen met het inzichtelijk maken van hun MVO prestaties. Er zijn allerlei instrumenten op de markt beschikbaar, die orde in de warboel van cijfers aanbrengen. Wij zijn een samenwerkingsverband aangegaan met FIRA, en vertellen u er graag meer over.

Het FIRA Platform is een digitaal register waar bedrijven (leveranciers) hun MVO-prestaties zichtbaar maken aan klanten (inkopers).  Gezien de eenvoud van het instrument, de overzichtelijkheid van MVO-informatie is het een goed te volgen werkwijze om met MVO aan de slag te gaan. Ook maakt het platform de MVO prestaties voor de interne medewerkers en voor externe personen eenvoudig inzichtelijk. Vanwege deze essentie is MVO4Holland gecharmeerd van de methode en de daarmee samenhangende softwareapplicatie. Leden van MVO4Holland hebben workshops gedaan om de methodiek te kennen en de software te gebruiken.

Wat is het FIRA Platform?

Het FIRA Platform bevat een methodiek, ondersteund door een softwaretool waarmee je MVO-prestaties inzichtelijk kunt maken. Het FIRA Platform is gebaseerd op internationale richtlijnen op het gebied van duurzaamheid (ISO 26000, AA1000, GRI.

Een uitgangspunt van de methodiek is dat de relevante en significante (‘materiële’) MVO-thema’s bepaald moeten worden op basis van de activiteiten van de organisatie inclusief de MVO-relatie met inkoop en de verkoop van producten en diensten. Op basis van deze MVO-analyse bepaalt de organisatie haar plannen en acties.

Een tweede, belangrijk uitgangspunt is dat externe deskundigen van FIRA de MVO-informatie verifiëren. Dit om transparantie te realiseren en green washing te voorkomen. FIRA-medewerkers verifiëren de MVO-informatie van organisaties en maakt op deze wijze MVO bespreekbaar op basis van betrouwbare gegevens.

Momenteel nemen ruim 200 organisaties deel aan het platform, zoals enkele banken, bouwondernemingen, handelsondernemingen en dienstverleners.

Voor wie is FIRA  geschikt?

De methodiek is in principe toe te passen bij elke onderneming. Qua doelgroep is FIRA geschikt voor het MKB en de wat grotere ondernemingen in Nederland.

Wat is de relatie met andere instrumenten?

Ook voor organisaties die al werken op basis van andere instrumenten als de MVO Prestatieladder, kan het interessant zijn om MVO-informatie voor klanten te ontvouwen of om geverifieerde MVO-informatie van leveranciers te verkrijgen. In het document ‘Bouwen op de MVO prestatieladder’ zijn de overeenkomsten en verschillen weergegeven tussen FIRA en de MVO-Prestatieladder.

Als je graag de zelfverklaring (op basis van de NPR 9026) wilt publiceren kan de onderbouwing van deze zelfverklaring eenvoudig gegenereerd worden met het FIRA Platform.

Moet ik ‘opeens’ duurzaam zijn?

Het FIRA Platform ondersteunt je bij het stapsgewijs verbeteren van de MVO prestaties. Gaandeweg zul je nadrukkelijker kunnen laten zien hoe jouw organisatie invulling geeft aan het hogere doel van MVO ‘the overarching goal for an organization is to maximize its contribution to sustainable development[1]’. Je hoeft dus niet van de ene op de andere dag duurzaam te zijn, maar je kunt de MVO-ambitie realiseren in een tempo dat bij de organisatie past. Dit is een aanpak die wij van harte ondersteunen.

Het groeimodel kent de volgende ontwikkelingstappen, waarbij je als organisatie steeds meer laat zien van de MVO-onderwerpen en de inzet en gerealiseerde verbetering op het gebied van MVO.

  • Niveau Brons: De organisatie start met een formeel commitment en onderschrijft de beginselen van duurzaamheid. Via het platform wordt inzichtelijk gemaakt wat al is bereikt op het gebied van MVO (certificaten, keurmerken, awards, best practices).
  • Niveau zilver: helpt de organisatie bij het bepalen van de duurzaamheidsthema’s die voor de organisatie van belang zijn (inclusief de stakeholderinventarisatie).
  • Bij goud en platina zal de organisatie moeten aantonen dat beleid en plannen aanwezig zijn om MVO structureel in de organisatie te verankeren, respectievelijk dat het duurzaamheidsbeleid werkelijk is geïmplementeerd.

Zie www.fira.nl voor meer informatie.

Birgit van Oijen
Adviseur MVO4Holland

[1] Uit: ISO 26000:2010, Paragraaf 4.1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 24 oktober 2014 door in Ketengericht, Methodieken/Instrumenten, Verslaglegging en getagd als , , .
%d bloggers liken dit: