MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Uw jaarplan 2015 op 1 A4?

A3Jaarplan

Het is een mooi voornemen èn een mooie uitdaging;  uw jaarplan voor het nieuwe jaar 2015 op A3 of misschien zelfs op A4 formaat. Een jaarplan met een duidelijke structuur; transparant en bruikbaar om periodiek de te behalen resultaten intern te bespreken en op te volgen.

Voor veel ondernemers is het jaarlijkse ritueel van jaarplan evalueren en opstellen op z’n minst een “uitdaging”.   Vaak wil men niet te veel tijd besteden aan het opstellen van het jaarplan.  En het kan simpel en heel effectief: uw jaarplan op één A3 of één A4.

Toch gaat het wel eens mis met goede voornemens. Dan laat men het bij het opstellen van de begroting of wacht op de financiële rapportage van de externe administrateur, of is er gaandeweg toch een jaarplan ontstaan dat zo’n 20 pagina’s of meer omvat. En datzelfde jaarplan, waar veel tijd in is gestoken, verdwijnt vervolgens in een la waar het pas aan het eind van het jaar weer uit tevoorschijn wordt getoverd. Herkenbaar?

Wij bieden u een praktische en simpele methode om snel uw jaarplan op te stellen.

Uw jaarplan op 1 A4

In een kort gesprek (een tot anderhalf uur) bepaalt u welke resultaten u in 2015 wilt boeken gericht op:

  • omzet en marges;
  • kostenbeheersing;
  • kwaliteitsniveau van uw dienstverlening of  producten;
  • klanten- en medewerkerstevredenheid.

Deze resultaten vormen de basis van uw jaarplan. Vervolgens koppelen wij een beperkt aantal doelstellingen (prestatie indicatoren) aan deze resultaatgebieden. Deze indicatoren volgt u periodiek, bij voorbeeld 1 x per kwartaal, om te beoordelen of u qua bedrijfsvoering op koers bent of deze bij moet sturen. Voor het periodiek opvolgen van uw bedrijfsresultaten gebruikt u hetzelfde jaarplan.

Uw jaarplan volgens de A3 Methodiek

Dia1U kunt ook werken met de door TNO ontwikkelde A3 Jaarplan Methodiek die geschikt is voor middelgrote bedrijven en voor organisaties (bijvoorbeeld overheidsinstellingen) die gewend zijn om hun jaarplan in te richten volgens het INK Management model. Voor organisaties die hun managementsysteem hebben ingericht volgens de PDCA-cyclus van de ISO 9001 norm biedt dit jaarplan een mooie combinatie van beiden.

U richt uw jaarplan in volgens het principe “van visie tot actie op één overzicht”; namelijk uw jaarplan op één A3.  In één MT- of directie sessie brengt u uw jaarplan op hoofdlijnen in kaart. In de A3 Jaarplan toolkit wordt een geplastificeerd invul exemplaar van het A3 Jaarplan aangeboden dat u tijdens deze sessie gebruikt om uw jaarplan op te stellen. Nadien kunt u het op een strategische plek ophangen zodat alle medewerkers het jaarplan kunnen bekijken. In deze methodiek zijn allerlei varianten mogelijk en zijn deze ook sterk afhankelijk van de grootte van uw organisatie; uw jaarplan eenvoudig op 1 A3 tot meerdere onderliggende jaarplannen per divisie en / of onderleggers voor lopende projecten.

Nieuwsgierig?

Wilt u graag een afspraak met ons maken om u nader te laten informeren over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 5 januari 2015 door in Methodieken/Instrumenten en getagd als , , , , , , .
%d bloggers liken dit: