MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

VCA, meer dan een papiertje

Header VCAAch wat stelt VCA nou voor, je pakt een week voor de externe audit de mappen; werkt de documenten bij en laat de externe auditor het systeem toetsen. Klaar is kees en we kunnen weer een jaar vooruit! Gelukkig zijn er ook veel bedrijven waar veilig werken in hun DNA zit en VCA een continue proces is.

Veel bedrijven en overheidsinstellingen verlangen van externe bedrijven voor het verrichten van werkzaamheden op hun terrein het bezit van een VCA-certificaat. Bedrijven die VCA gecertificeerd zijn werken in principe conform arbowet- en regelgeving. VCA stelt ook eisen aan de opleidingen van hun medewerkers.

Helaas zijn er bedrijven die het hebben omgedraaid en als excuus aanvoeren dat de eisen, gebrek aan tijd en geld een probleem zijn. Zij zorgen voor mooie procedures op papier, laten medewerkers te pas en te onpas tekenen, maar acties bij afwijkingen blijven uit. Hierdoor is het VCA-systeem een papieren systeem is geworden, men denkt dat het heel eenvoudig is om de schijn te wekken dat je aan alle eisen voldoet. Maar als dat zo zou zijn heeft VCA geen enkele waarde. De ordners vol met checklisten en schema’s enz. hebben pas nut als de acties die hieruit voortkomen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Om veilig werken draait het uiteindelijk.

Het werk moet altijd veilig en met zo min mogelijk risico’s gebeuren. Alle medewerkers en leidinggevenden moeten zich bewust zijn van de risico’s en hiertegen passende maatregelen nemen. Ook wij fronsen weleens de wenkbrauwen bij het horen van verhalen van collega’s. Wij kunnen geen enkel excuus verzinnen om met de veiligheid van medewerkers of bezoekers risico te nemen.
Juist in dat licht hebben de adviseurs van MVO4Holland een andere manier gevonden om u als opdrachtgever te ondersteunen. Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor de controles van de checklisten, formulieren, werkplekinspecties enz. Maar daarnaast denken wij ook mee over de koers die u als opdrachtgever met uw bedrijf vaart. Want de wereld verandert en u als goed ondernemer verandert mee. Daarom zullen wij kritisch kijken naar de gehele bedrijfsvoering en toetsen of alles nog voldoet aan wet- en regelgeving. Bij de opdrachtgevers waar wij zo werken zorgt het “meedenken” voor een positieve prikkel waardoor er vaak nogmaals naar een besluit of de werkwijze wordt gekeken. Altijd met gezondheid en veiligheid als uitgangspunt.

Wij staan voor een levend VCA-systeem, dat verhoogt het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers en leidt tot een afname van het verzuimpercentage en het aantal ongevallen. Want we willen toch allemaal ‘s morgens veilig naar ons werk, maar ook allemaal weer veilig naar huis.

Voor meer informatie over onze VCA-dienstverlening kunt u contact opnemen met onze adviseur Leo van den Berg.

Advertentie

Over Jolien van der Werff

"ik zie het leven als een grote ontdekkingstocht"

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: