Badgast of windmolen? Badgast gaat voor; een update!
In 2013 plaatsten wij een blog op onze website over de oproep van de ANWB om een mening te geven over de plaatsing van windmolens op zee en dan bij voorkeur een tegenstem. Immers, volgens de ANWB zouden deze nog te plaatsen windmolens op zee de Duitse toerist wegjagen en dit zou catastrofaal zijn voor het kusttoerisme. Op 12 augustus 2015 blijkt dat het geschetste doemscenario onzin is. Uit onderzoek geplaatst op de website van De Telegraaf blijkt dat slechts 12 procent van de Duitse toeristen tegen is en de rest er geen enkel probleem mee heeft.
Ook een foto op een zomerse dag op het stand van Egmond laat zien dat de daar voor de kust geplaatste windmolens geen enkel effect heeft op het kusttoerisme.
Hier volgt de blog van 6 juni 2013
Hoezo MVO?
Met een tendentieuze foto op haar website roept de ANWB haar leden en anderen op hun mening te geven over de plaatsing van windmolens op zee en probeert zij de maatschappelijke discussie over windmolens op zee te beïnvloeden. Op de foto wordt een sombere toekomst geschetst voor de strandtoerist. Met een flinke schoolslag zwem je binnen de kortste keren tegen een windmolen aan. De praktijk is anders; de molens worden kilometers uit de kust geplaatst.
De reden voor deze aktie: de ANWB is bang dat zichtbare windmolens badgasten verjaagt. Volgens de ANWB is het kusttoerisme van belangrijke economische betekenis en moeten toeristen en recreanten hier hun mening over geven. Zou u zich op een mooie zomerse dag aan het strand storen aan een aantal draaiende windmolens in de verte? Met de gedachte in uw achterhoofd dat uw huishouden op Nederlandse groene stroom draait? En zou een toerist zich storen aan een windmolenpark als zijn vakantiehuisje energieneutraal is ingericht?
Is het wel wenselijk dat een organisatie als de ANWB zich ook al gaat bemoeien met de plaatsing van windmolens? Het “NIMBY” (not in my backyard) effect lijkt zich als een olievlek over Nederland uit te spreiden, en de ANWB doet hier nog een schepje bovenop. “Ja het mag wel voor de kust, maar niet in het zicht en wij gaan de leden en anderen vragen wat zij daarvan vinden”.
De ANWB en MVO
En waarom uitgerekend de ANWB deze actie onderneemt is mij niet duidelijk en lijkt strijdig met het MVO-beleid van diezelfde ANWB. Als de actie op touw gezet zou worden door Horeca Nederland of de Toeristenbond voor Nederland, dan zou ik het heel goed begrijpen. Daarom maar eens de site van de ANWB nageplozen op hun missie en visie; misschien dat deze hierin duidelijkheid zouden scheppen. Immers, de ANWB kan als vertegenwoordiger van miljoenen automobilisten en recreanten, een enorme stempel op onze samenleving drukken en dat blijkt ook uit haar haar milieu- en MVO-beleid.
Hun milieubeleid: “Bij mobiliteit, vakantie en recreatie ontstaan grote hoeveelheden broeikasgas(CO2). In veel gevallen komt daar ook fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) vrij. Maar ook met de dagelijkse bedrijfsvoering wordt er aardig wat CO2 uitgestoten. De ANWB voelt zich medeverantwoordelijk voor het tegengaan van beide effecten en wil daarbij graag het goede voorbeeld geven. Waar mogelijk proberen ze de milieubelasting te voorkomen, te vergroenen of te compenseren.”
Hun MVO-beleid: Het maatschappelijke karakter is dus belegd in de gehele organisatie, zowel in de ANWB-statuten als in de bedrijfsstrategie voor de komende jaren, de Ambitie 20|20. Binnen deze kaders is ook een intern MVO-beleid ontwikkeld. De ANWB vindt het namelijk belangrijk dat onze maatschappelijke doelstellingen doorklinken in onze eigen bedrijfsvoering. Het MVO-beleid zorgt ervoor dat de waarden ‘sociaal, duurzaam en veilig’ in de interne processen worden gewaarborgd, de prestaties worden gemonitord en waar wenselijk bijgestuurd.
Maatschappelijke discussie over duurzame energie
Met de recente advertentie “jokkebrokken” van de Nederlandse Energie Maatschappij over het liegen over de oorsprong van groene stroom nog in het achterhoofd, vraag ik mij af of het aanjagen van de discussie door de ANWB over de “zichtbaarheidshinder” van een windmolenpark op zee nu een positieve bijdrage levert aan de maatschappelijke discussie over alternatieve duurzame energie bronnen. Ik vraag mij ook af of het zal bijdragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals de ANWB het zelf graag wil.
What’s next?
Bij een prijsverhoging van de entreeprijs voor de Efteling gaat de ANWB haar leden oproepen om hier ook haar mening over te geven? Immers de Efteling vertegenwoordigt ook een belangrijk economisch belang voor het toerisme & recreatie en een prijsverhoging zou een negatief effect kunnen hebben. Ik denk niet dat de ANWB dan ook tot actie over zal gaan. Maar bij benzineprijsverhogingen aan de pomp wel. Het lijkt erop dat de ANWB met deze actie andere belangen wil dienen dan het zogenaamde doel; het kusttoerisme, zoals zij dat naar voren brengt. De ANWB wil volgens haar eigen beleid “graag het goede voorbeeld geven”, maar ik heb het idee dat zij deze keer in eigen voet hebben geschoten en op de verkeerde, de economische, stoel zijn gaan zitten.
Hoe ziet de werkelijkheid eruit?
5/8/13: Een aantal dagen met mooie zomerse temperaturen en onze stranden zitten vol. Er is niets te merken van toeristen die aan de kust wegblijven omdat er windmolens op zee staan te draaien.
Ik was zelf ook op het strand en het was een heldere dag. Dan zie je inderdaad op een heldere dag in de verte draaiende windmolens en op die afstand zijn deze circa 2 cm groot. Je moet moeite doen om ze te zien.
De anwb onderhandelt mee voor een energieakkoord in een groep van 75 mensen van fossiele belangenclubs, een paar hebben en duurzame achtergrond, maar het zijn vooral de fossielen die het voor het zeggen hebben.
De anwb solliciteert natuurlijk naar wat extra geld van de fossiele belangen.
Meer fossiele brandstof, ipv die verfoeilijke elektrische auto’s
En als de EV straks doorbreekt, moet er zo weinig mogelijk duurzame stroom zijn, dan is de prijs wat hoger, dat is de fossiele strategie van de ANWB.
Tijdens de bijeenkomst “Visie Noordzeekanaalgebied 2040” van de PS PvdA fractie op 15 juni bleek dat de PS fractie tegen plaatsing van windmolens op zee is binnen 12 kilometer afstand van de kust, maar dat de PvdA fractie in Den Haag voor is. Een behoorlijke spagaat voor de partij. De eerste is tegen omdat plaatsing zo dicht bij de kust hinder geeft voor kustrecreatie en vogels. De laatste is voor, in verband met de veel hogere kosten als de windmolens verder uit de kust geplaatst moeten worden en er gezien het huidige financiële economische tij geen geld is voor extra investeringen.
Er komt nog een aardige ‘zijwindje” voorbij als het gaat om de discussie over windmolens op zee, binnen of buiten een zone van 12 kilometer. Het CPB heeft een rapport geschreven en geadviseerd om voorlopig geen windmolens op land te bouwen en dit raakt de plaatsing van windmolens op zee ook direct. De economische crisis heeft een structureel effect op de energiebehoefte, waardoor de prijs daalt. Daardoor zijn op korte termijn windmolens niet rendabel en is hun advies om bij voortduring van de economische crisis voorlopig even geen windmolens op land te plaatsen. Ik begrijp hun uitgangspunten en merk dat ik zelf ook in dubio ben of ik nu voor of tegen hun standpunt moet zijn. Dan voorlopig nog maar even de fossiele brandstoffen? Of toch alvast investeren in later en niet al te veel korte termijn denken. Ik vind het lastig.
http://www.cpb.nl/persbericht/3213544/uitstel-project-wind-op-land-beste-optie
Beste Jolien,
Het CPB bedrijft VVD propaganda.
Lees mijn beoordeling van hun “studie”
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2013/06/paniekvoetbal-bij-ez-en-cpb-over-de-prijs-van-windenergie/
De denkfout die velen maken is dat ze het normaal vinden dat de duurzame stroom verhandeld wordt tussen de overvloedige fossiele stroom op de markt voor fossiele stroom.
De fossiele producenten maken op die markt de dienst uit, en manipuleren zo de prijs van duurzame stroom.
Daarom moeten mensen die duurzame stroom willen, dat niet kopen, maar zelf opwekken, in een coöperatief windpark.
Vandaag was een algemeen overleg in de Tweede Kamer over windenergie.
Daar praatte minister Kamp dit door hemzelf gevraagde CPB advies recht, door te beweren dat het kabinet de geadviseerde 5 jaar wachttijd al in acht neemt, omdat de 4000 MW windparken die ze vandaag besproken, toch pas ergens tussen 2016 en 2024 gebouwd gaan worden. Als er geen echte maatregelen genomen worden gaat het zo lang duren. Zowel PvdA als VVD hebben eigenlijk niet zo’n behoefte aan windmolens, ook al kunnen ze er niet onderuit.
Zonder windmolens kunnen we die 2020 doelen nooit halen.
Dus saboteren beide partijen op allerlei manieren, dat noemen we “de politiek”.