MVO4Holland 06 – 51199633

"Voor een MVO traject op maat met resultaat"

Over Leo “Laat iedereen in z’n waarde”

Leo van den Berg

Ik vind het belangrijk dat iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Door op deze manier met je medemens om te gaan ontstaat er in een dialoog wederzijds respect en vertrouwen, waardoor  iemand toegankelijker wordt. Zo kom je vaak eerder te weten waarom bepaalde zaken gedaan worden zoals ze worden gedaan. Het toetsen van de voorgestelde/afgesproken werkwijzen wordt hierdoor eenvoudiger, en het resultaat is hoger. Samen met de opdrachtgever en zijn medewerkers ben ik constant op zoek naar praktische, werkbare en duurzame oplossingen die passen bij het bedrijf of de onderneming.

Kennis vergaren is één, maar de kracht van doorgeven is twee. ‘Kennis is macht,’ zegt men wel eens, maar  door deze kennis alleen voor jezelf te houden mis je vaak een kans. Door je kennis te delen wordt niet alleen jij zelf sterker, maar ook je medemens. Hierdoor zal het resultaat beter zijn.

Al jarenlang begeleid ik bedrijven als adviseur van diverse schema’s, zoals HACCP, VCA en ISO 9001.  Ik overzie dan de gehele organisatie, van kantoor tot  de werkvloer, van de directie tot de onderhoudsmonteur. Wat ik dan toch vaak zie, is dat het systeem, en het maak niet uit welk schema, wordt gedragen door één of twee personen. Met als gevolg dat de rest van de organisatie het nut van het systeem niet inziet. Juist door iedereen te betrekken bij  het opstellen van het systeem en kennis te delen, zie ik vaak dat het resultaat sterk verbetert en er meer werkvreugde is bij alle medewerkers. Je doet het tenslotte met elkaar.

Juist dit trof ik aan toen ik voor het eerst kennis maakte met de dames van MVO4Holland. Een enorme berg kennis en toch iedereen met een eigen specialisatie. Natuurlijk is er in al die kennis een overlap, maar de wil om kennis met een ieder te delen trekt mij enorm aan. Dit is voor mij de reden om mij aan te sluiten bij MVO4Holland. Vanzelfsprekend is dit ook voor mijzelf een unieke kans om mijn eigen kennis uit te bouwen.

MVO is veel meer dan enkel op de inkoop letten. Het is een houding die je niet alleen als bedrijf wilt uitstralen, maar ook wilt zijn. Het gaat niet alleen over milieuvraagstukken, maar ook over hoe je omgaat met personeel, hoe de veiligheid is geregeld en of er bijvoorbeeld een aanvaardbaar salaris wordt betaald (wat corruptie en diefstal in de hand kan werken). Eigenlijk is het zo dat iedereen aan MVO doet (gewoon thuis of bij een bedrijf) en dat het dus noodzakelijk is om de kennis die we hebben te delen en door te geven. Dan pas zullen we  respectvol met elkaar kunnen omgaan en leven.

Door mijn jarenlange ervaring als lead-auditor ligt het aandachtspunt in mijn huidige functie als adviseur/auditor op wat wel of niet werkt voor het bedrijf. Binnen de mogelijkheden van verschillende normen zoek ik naar de verbinding tussen de medewerkers en het managementsysteem en niet andersom.

Als adviseur-auditor voer ik verschillende activiteiten uit:
• Begeleiding van Directie- en MT-teams.
• Uitvoering van nulmetingen.
• Uitvoering van interne audits.
• Begeleiding van certificeringstrajecten en daaraan verbonden verbeteracties.
• Uitvoering van Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).
• Trainingen zoals VCA, interne auditor.

Ik ben bekend met de volgende systemen en normen: ISO 9001, VCA, VCU, HACCP, EX-OX-TOX (Gasmeten) en AEO (Authorized Economic Partner) en de normen Arbo (veiligheid)- en milieu-audits. Ik kan u adviseren in het beheren van uw processen. Bovendien kan ik uw processen inzichtelijk maken middels een procesflow, procedures, werkinstructies, (veiligheids-)jaarplannen en het opstellen van managementsystemen.

Adviseur / interne auditor HACCP (Voedselveiligheid): het ontwikkelen van het kwaliteitssysteem en implementatie hiervan bij horeca, catering en voedselverwerkende bedrijven. Daarnaast toezien op de wettelijke eisen aangaande temperatuurregistraties, borgingslijsten, beheersing van de processen etc.Auditor ISO-9001, HACCP, VCA: dezelfde werkzaamheden als hierboven omschreven, echter in opdracht van een certificerende instantie met als doel het bedrijf te certificeren indien deze aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s