“Delen is het nieuwe hebben” Is de openingsquote van de Trendrede 2014. Dit citaat is exemplarisch voor de Trendrede. We zitten volgens de schrijvers van de Trendrede in een overgangsfase van oud naar nieuw denken. Hoe ziet deze overgang eruit en waarom spelen citaten hierbij zo’n belangrijke rol?
1) van efficiency denken naar het in twijfel trekken van informatie
Het efficiency denken heeft ons de huidige welvaart gebracht. Keerzijde van dit denken is dat mensen in de werkomgeving gereduceerd zijn tot een uitvoerend orgaan. Dit stompt creatief denken af.
“Het is tijd voor mensen die recht willen doen door dwars te liggen”
2)Van controleren met regels naar bieden van perspectief met vertrouwen
Door falend bestuur en financiële debacles zijn we ons vertrouwen in instituties en bedrijven aan het kwijtraken. Bestaande regels sluiten niet meer aan bij de verandering van tijdperk, waarin we ons bevinden. De kaders en bestaande systemen knellen. Niet het maken van nieuwe regels, maar het afbreken van ingesleten gedrag zou onze focus moeten zijn. De ‘regelloze’ overgang kunnen we overbruggen met vertrouwen schenken aan mensen.
“Vernieuwende ideeën duwen met toenemende kracht tegen de stuwdam van oude regels en restricties”
3) Van zelfredzaamheid naar eigen kracht
Dit denkpatroon begint al vroeg op school. De vraag ‘Wat wil je later worden’ is rode draad in het onderwijs.Deze vraag gaat echter voorbij aan de gedachte dat je al iemand bent als je geboren wordt. Niet zozeer het ontdekken van wie je kan worden maar de betekenis van je talent in dit nieuwe tijdperk brengt ons tot onze eigen kracht. Sturen op eigen kracht betekent dat we hulp bieden als het echt fout gaat. uitgangspunt is wat mensen kunnen, niet waar ze zichzelf mee zouden moeten redden.
“Met zelforganisatie leggen we een nieuw weefsel dat in de plaats komt van het verbandje van zelfredzaamheid”
Deze trendrede staat in het teken van een overgang van het bekende naar iets onbekends. De contouren van het nieuwe tekenen zich al af, maar we zien de toekomst nog niet helder. Juist dan bieden citaten ons inspiratie en richting. Een citaat verheldert en scherpt aan. We weten intuïtie dat het citaat de kern raakt van waar het om draait. Met de citaten uit de trendrede stappen onder onze arm gaan we richting een andere toekomst. Want:
“Als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, veranderen de dingen waar je naar kijkt”
Ik wil toch een kanttekening bij de Trendrede 2014 plaatsen. Er wordt aandacht gevraagd voor nieuwe thema’s, mooie initiatieven worden aangehaald en de citaten klinken stuk voor stuk geweldig. Maar wat betekenen deze sterretjes van hoop nu eigenlijk concreet? En wat kunnen we met de tegenstelling oud denken versus nieuw denken?
Die sterretjes van hoop zijn geen sterren aan de hemel die ons de weg wijzen. Ze dienen ter inspiratie voor het zichtbaar maken van mogelijkheden, van nieuwe kansen. Toch proef ik in de Trendrede een utopisch sausje. Dit sausje zegt ons dat het nieuwe denken ons zal leiden naar een prachtige, nieuwe wereld. De sterretjes van hoop zijn erop gebaseerd dat de idealen ook realiseerbaar zijn. Het noemen van de vele voorbeelden getuigen van deze realiteit. Het is een misvatting dat onze toekomst maakbaar en kneedbaar is. Dit is een oude denkfout. Waar het eigenlijk op neer komt is dat dat nieuwe denken heel erg oud is.
Daarnaast komt er in het oud-nieuw denken een versimpeling van de werkelijkheid naar voren. We kunnen ons tijdperk niet eenvoudig opdelen in oud denken en nieuw denken. Oud is niet per definitie slecht en nieuw is niet per definitie goed. Toch is dat het beeld dat deze tegenstelling oproept. De belofte ‘als je nieuw denkt, dan wordt het beter’ zal door weinig mensen ter harte worden genomen. Want hoe werkt dat? Nieuw denken? Oud denken? Het lastige met deze tegenstelling is dat het een scheiding veronderstelt tussen iets wat niet te scheiden valt. Als we denken, leven we in het nu. Er is dan geen sprake van oud of nieuw. Herinneringen behoren tot het verleden, en zullen altijd richting blijven geven aan ons leven. Dromen liggen in de toekomst en blijven de moeite waard om na te streven. Ik roep je dan ook op om de Trendrede 2014 met open geest te lezen. Vervolgens je ogen te sluiten en te dromen over je toekomst. Ik ben zeer benieuwd wat je daar in aantreft!
Wil je de Trendrede 2014 zelf lezen? Klik dan hier.
Recente reacties