Moonen Packaging: een bedrijf in verpakkingen. Is duurzaamheid in de keten van verpakkingen te vergroten?
Moonen Packaging ziet het als haar plicht om een actieve bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de hoeveelheid afval waarmee we de aarde belasten. Zo staat het op hun website. En dat heb ik ondervonden toen ik op 4 juni j.l. een actieve deelnemer was bij het evenement BRAINPACK 2015. Een inspirerende dag waar mensen uit de hele keten om de tafel gingen zitten op zoek naar oplossingen.
Een van de deelnemers zegt: ‘onze producten worden direct na gebruik afval’. En dan is de vervolgvraag: Hoe zorg je dat je een goede keuze maakt voor type grondstoffen die worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal als ook een verbetering in de omzetting van afval naar nieuwe producten? Met het thema Connect, Create, Collaborate – no waste als uitgangspunt, gaven inspirerende sprekers hun visie op hoe zij dit zagen.
Het vlammende betoog van Jan Jonker liet zien dat het nu tijd wordt om daadwerkelijk resultaat te gaan maken. Ik ben het helemaal eens met zijn stelling dat dit enkel gerealiseerd kan worden als je eerst in de keten nagaat welke kansen er zijn om met partners, leveranciers en klanten. Dus goed kijken vanuit een behoefte om een beter product of dienst neer te zetten met minder belasting voor het milieu en de mens. ‘Om werkelijke impact te realiseren, is samenwerking met anderen noodzakelijk’, aldus Jonker.
Mooi om te zien is uit de diverse commentaren dat de wil om de verduurzaming van producten en diensten te realiseren groot is. En waar een wil is is een weg.
De recente studie van de Erasmus Universiteit (uitgewerkt in het P+ magazine van juni 2015) laat zien dat organisaties werken aan verduurzaming met als belangrijk argument ‘MVO omdat ik het wil’ en niet zo zeer vanuit het principe ‘het moet’ of ‘iedereen doet het’. Terecht noemen geënquêteerden in deze studie ook argumenten als ‘omdat het loont’. Zonder de positieve opbrengst in termen van euro’s, mens of milieu is elk initiatief op den duur ten dode opgeschreven.
Aan de ronde tafels discussies kwam meer malen de essentie van samenwerking ook naar voren. De vraag hierbij is dan ook altijd: ‘Hoe doe ik dat dan?’
Zelf denk ik dat je eerst zult moeten kijken naar de activiteiten van de organisatie waar de factuur voor verstuurd wordt. Welke waarde wordt toegevoegd aan deze activiteiten? Benoem de relatie met het milieu en de mens. Dan wordt vrij snel zichtbaar welke ketenpartners invloed hebben op deze waardetoevoeging. Of: welke invloed de organisatie heeft op de keten. Ga in contact met de ketenpartners en bepaal welke onderwerpen verbetering behoeven. Leg acties vast en ga aan de slag. Zorg wel dat de linkerhand weet wat de rechterhand doet. Inkoop maakt aan Verkoop duidelijk wat de visie en de acties zijn en waarom (!) dit op stapel staat. Hierdoor creëer je bewustzijn bij (veel meer) medewerkers en zullen ook zij meer mogelijkheden zien in hun rol bij verduurzaming van producten, de dienstverlening of de eigen organisatie. Het is namelijk een verandertraject van de gehele organisatie niet van een aantal individuen.
Waar verbinding centraal stond, heb ik deze dag als verbindend ervaren. Niet alleen van de buitenkant is de missie geslaagd, maar ook van de binnenkant. Voor mij is nu ook duidelijk dat inspiratie ook te vinden is in de verpakkingsindustrie. Moonen Packaging heeft deze dag deuren geopend. En door het vriendelijke open karakter konden wij er allemaal doorheen. Want zoals ze zelf zeggen, met een succesvolle samenwerking kunnen wij de impact op de aarde terugdringen.
Zaak is dát we het gaan doen, want de tijd dringt. Be a professional rebel like Moonen!
Meer informatie over het kennisevent vind je op: http://corporate.moonenpackaging.com/brainpack-2015.
Meer informatie over de enqueteresultaten van het expertpanel van de Erasmus Universiteit lees je op: http://www.eur.nl/fileadmin/ASSETS/esaa/documents/CSR/40-43-P_69-mvo_expertpanel.pdf
Recente reacties